Fikk nei til å amme ved bassengkanten: – Norge har ingen lov som forbyr amming i offentligheten

Helsedirektoratet sier det skal være lov å amme hvor du vil i offentligheten, men Emma Larikka får ikke amme ved bassengkanten. – Umulig med en løsning som er ideell for alle, sier Stavanger kommune.

Emma Larikka med datteren, fra venstre, og Kristina Ketola Bore med sønnen.
Mødrene er kritiske til Stavanger svømmehall.
Emma Larikka med datteren, fra venstre, og Kristina Ketola Bore med sønnen. Mødrene er kritiske til Stavanger svømmehall.Magnus Kolstad

– Dette er ikke verdens største sak, men den er viktig for meg. Den handler om rettighetene våre som kvinner og mødre, sier Emma Larikka.

Hun sitter i hagen hjemme på Eiganes sammen med venninnen Kristina Ketola Bore. Babyene deres leker med badeballer i alle verdens farger mens Larikka forteller om besøket i Stavanger svømmehall før påsken.

Larikka satt med babyen ved bassengkanten og fulgte med på sin fire år gamle datter bade. Så ble babyen sulten. Siden Larikka måtte følge med på eldstemann i vannet, begynte hun å amme ved bassengkanten.

Da kom en ansatt bort og ba henne slutte, forteller Larikka. Den ansatte forklarte at det ikke er greit å amme ved bassengkanten, og at svømmehallen har et eget egnet sted for amming.

– Jeg ble litt tatt på senga, men antok at noen hadde misforstått reglene. Dessverre står kommunen og ledelsen fast ved regelen. Det syns jeg er litt skremmende, sier Larikka.

Bore nikker ved siden av.

– Jeg er overrasket over at en offentlig instans velger å sette slike regler. Jeg håper ikke private aktører følger etter, sier hun.

– Ingen lov som forbyr amming i offentligheten

Larikka delte opplevelsen i en Facebook-gruppe om amming. Da kontaktet Ammehjelpen henne.

– Et kommunalt basseng er et offentlig sted, og Norge har ingen lov som forbyr amming i offentligheten. Mor kan amme hvor og når hun vil, så lenge hun har lov til å være der hun er, sier vikarierende daglig leder Åshild Riise i Ammehjelpen.

Spesialrådgiver Gry Hay i Helsedirektoratet sier det samme:

– I Norge kan kvinner amme overalt – i stortingssalen, i kirka, på restauranten – og vi har ikke noe regelverk som gir rett til å bortvise ammende kvinner fra offentlige steder.

Så Stavanger kommune kan ikke stoppe mor fra å amme ved bassengkanten?

– Steder kan ha ulike regler, men de bør jo være begrunnet. Begrunnelsen fra kommunen holder ikke.

Hay legger til:

– Amming er en naturlig handling. Hva er argumentet for at kvinner ikke kan amme ved bassengkanten? At noen gjester blir brydd? Da kan de velge å se en annen vei.

Emma Larikka fikk ikke amme datteren ved bassengkanten i Stavanger
svømmehall.
Emma Larikka fikk ikke amme datteren ved bassengkanten i Stavanger svømmehall.Magnus Kolstad

Bekrefter forbud

– Amming skal ikke foregå ved bassengkanten, sier Kurt Idland, leder for idrett og utemiljø i Stavanger kommune.

Han peker på at alle badene i kommunen har egne egnede steder for amming like i nærheten av bassengene.

Hvorfor kan ikke mor få amme ved bassengkanten?

– Stavanger kommunes svømmehaller og bad skal være åpne og inkluderende for alle. Ammeforbudet ved bassengkanten er ikke nedfelt som en egen regel, men det inngår i regelen: «Alle som bruker anlegget, skal følge personalets henvisninger.»

Rådgiver Marit Magdalene Schweiker i Stavanger kommune utdyper:

– Med denne løsningen tar vi vare på både ammende og alle andre på en samlet sett best måte.

Men Helsedirektoratet sier at mor kan amme hvor hun vil, så lenge hun har lov til å være der?

– Det ligger ikke til kommunen å kommentere Helsedirektoratets generelle uttalelser om amming. Vårt oppdrag er å ta vare på ulike interesser i lokalsamfunnet, og da må vi finne kompromisser som tar vare på alle. Men det er umulig med en løsning som er ideell for alle.

Kristina Ketola Bore frykter at det skal bli vanskeligere å amme sønnen hvis
andre plasser gjør som Stavanger kommune.
Kristina Ketola Bore frykter at det skal bli vanskeligere å amme sønnen hvis andre plasser gjør som Stavanger kommune.Magnus Kolstad

Prinsipiell sak

– Jeg forstår ikke argumentet om inkludering og åpenhet. Hvem er det som ikke blir inkludert av at mor ammer ved bassengkanten? De prøver å inkludere alle, men nå ekskluderer de faktisk ammende mødre, sier Larikka.

Og legger til:

– Jeg kan forstå at folk som ikke ser amming hver dag, kan heve et øyenbryn. Men at de blir så støtt at de ikke føler seg inkludert, er å ta det for langt. Det ansvaret hviler ikke på mor og baby. En slik holdning hører ikke hjemme i 2024.

Hun understreker at hun ellers har god erfaring med Stavanger svømmehall og de ansatte der.

For Larikka og Bore er episoden prinsipiell.

– Hvis vi skal tilrettelegge for et barnesamfunn, teller alle små og store saker, sier Larikka.

Det samme mener Riise i Ammehjelpen:

– Det henger ikke på greip at svømmehallen ønsker å være åpen og inkluderende og samtidig signaliserer til ammende mødre at de ikke er velkomne. Mødre skal slippe å bli bedt om å flytte seg når de gjør noe så vanlig og naturlig som å amme barnet sitt.

– Lov å tenke litt selv også

Heller ikke svømmehallene i Sandnes har noen nedfelt regel mot amming ved bassengkanten.

Det sier Bill Strömberg, som er avdelingsleder for badene i Sandnes kommune.

– Men barn og voksne får ikke lov til å spise i svømmehallene. Kanskje vi tillater amming i svømmehallene våre, men dette er en problemstilling jeg aldri har vært kjent med, sier Strömberg.

Har ikke mor uansett rett til å amme hvor og når hun vil i offentligheten?

– Det har hun helt sikkert, men det er lov å tenke litt selv også.

Kommunen vil ta tak i problemstillingen hvis den dukker opp, understreker Strömberg.

Publisert i Stavanger Aftenblad 27. mai 2024.