Snart står Liv (67) uten sykepenger fordi hun fortsatt jobber

– Urettferdig og diskriminerende å blande inn alderen min, sier Liv Davidsen. Fordi hun fortsatt jobber i pensjonsalder, får hun ikke en eneste krone i sykepenger etter 60 dager.

Liv Davidsen i hjemmet på Hinna.
Liv Davidsen i hjemmet på Hinna.Magnus Kolstad

Merk: Artikkelen ble opprinnelig plublisert i Stavanger Aftenblad.

– Jeg håper jeg blir frisk fort, sier Liv.

67-åringen har vært sykemeldt siden hun opererte ryggen i midten av juni. Enn så lenge får hun sykepenger fra Nav. Men forblir hun sykemeldt i fire–fem uker til, er det ikke mer sykepenger å få.

Årsaken er folketrygdreglene. I utgangspunktet har en arbeidstaker rett til 248 dager med sykepenger. Har man imidlertid fylt 67 år, faller tallet ned til bare 60 dager. Altså taper arbeidstakeren 188 dager verdt med sykepenger.

Skal Liv ha inntekt ut over pensjonen sin etter de første 60 dagene som sykemeldt, må hun rett og slett trosse legens råd og begynne å jobbe igjen.

Det reagerer hun sterkt på.

Mener reglene er utdaterte

– Jeg jobber fast i Pedagogisk Vikarsentral og betaler skatt og folketrygdavgift som alle andre i jobb. At staten blander inn pensjon bare fordi jeg er 67, er aldersdiskriminerende, sier Liv.

Enn så lenge får hun om lag 50.000 kroner i måneden – 30.000 i lønn og 20.000 i pensjon. Nå frykter hun at de første 30.000 kronene skal ryke.

Men mest av alt reagerer hun på hvorfor reglene er som de er.

– Arbeidsmiljøloven forbyr diskriminering basert på blant annet alder, men det er nettopp dette folketrygdloven gjør i dag. Hvem har bestemt at vi skal leve av pensjonen når vi blir 67 år? Jeg håper politikerne endrer reglene, sier Liv.

Liv Davidsen bruker mye av tiden sin i hagen mens hun venter på å bli helt
frisk.
Liv Davidsen bruker mye av tiden sin i hagen mens hun venter på å bli helt frisk.Magnus Kolstad

Departementet er uenig

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ser ikke på Livs situasjon som urimelig fordi hun uansett har tilgang til uavkortet alderspensjon.

– Personer mellom 62 og 75 år kan selv velge når de tar ut pensjon, og man kan kombinere pensjon og arbeidsinntekt uten avkortning. De aller fleste tar ut pensjon når de fyller 67 år, også om de fortsatt er i arbeid. De har dermed ikke samme behov for den økonomiske sikkerheten som rett til sykepenger ved langtidsfravær gir yngre arbeidstakere, sier statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Departementet har ingen konkrete planer om å foreslå lovendringer rundt sykepenger for de over 67 år, ifølge Walberg.

Høyre ønsker endringer

– Alle skal kunne være i arbeidslivet så lenge de selv ønsker. Situasjonen til Liv er en problemstilling som vil bli vanligere i takt med at vi blir stadig eldre og holder oss friske lenger, og dermed også deltar lenger i arbeidslivet, sier Høyres stortingsrepresentant Margret Hagerup.

Vil Høyre sikre de eldre rettighetene til full sykepengeutbetaling, selv hvis de har passert alminnelig pensjonsalder?

– Ja, vi er positive til dette. Vi ønsker å fjerne arbeidsaldersgrensa på 72 år og vil evaluere sosiale ytelser og ordninger slik at senior arbeidstakere ikke mister retten til disse mens de fortsatt er i arbeidslivet. Dette skal forhandles på Stortinget til høsten, og da kan vi se hele pensjonssystemet i en sammenheng.